Un orasel la mal de mare, frumos cum numai oraselele vechi de pe malul Mediteranei pot fi. In apropiere de Paphos, spune mitul grecesc, s-a nascut zeita frumusetii si a dragostei, Afrodita.
Pentru cei carora le plac antichitatile, Paphos are, in primul rand, un mare parc arheologic in care se gasesc: vestigii ale unor vile romane cu mozaicuri splendide ("Casa lui Tezeu", Casa lui Dionysos"), Odeon - un amfiteatru grecesc in care au loc, uneori, spectacole de muzica sau teatru;Mormintele Regilor - o necropola a clasei nobiliare, datand din secolul al IV-lea s.a.
Cine zice ca pentru a gasi o mica insula nelocuita trebuie sa te duci la cine stie ce capat exotic al lumii? Numai cei care nu stiu ca si in Europa gasesti asa ceva… daca stii unde sa cauti. De pilda, in jurul insulei Hvar.
Hvar e o insula in Marea Adriatica, o insula mediteraneana surprinzator de verde si fertila, bogata in izvoare si paduri. Are si orasele placute, vechi, cu strazi inguste si tihnite; are si privelisti spectaculoase, si plaje frumoase, si hoteluri bune, dar are, mai cu seama - parca special pentru indragostiti -, cateva insulite imprejur, nelocuite, numai bune pentru excursii in doi.
Acesta e comitatul in care se afla vestitul Stonehenge, care poate fi si el romantic, in felul sau, depinde cand si cu cine il vizitati si ce faceti printre megalitii aia; insa, ca destinatie romantica-romantica, parca e mai interesanta partea de sud, in apropiere de vechiul si impresionantul oras Salisbury.
Asta pentru ca, in sudul comitatului Wiltshire, se intinde o portiune din New Forest (cea mai mare parte se afla in comitatul vecin, Hamphsire), o mare bucata (570 km patrati) de padure intrerupta de luminisuri si pajisti, ramasita a marilor codri care acopereau candva Anglia.
Arhitectura medievala, canale, strazi pietruite - multe dintre ele prea inguste pentru masini -, cam asa e Bruges. Si multe terase, si multe magazine de ciocolata (ciocolata belgiana, adevarata, va dati seama?), si multe berarii (multa bere, bere belgiana din aia buna - nu se poate, e prea frumos ca sa fie adevarat!) si… da' ce ne mai pasa, nu-i destul?
In loc de "Praga - orasul indragostitilor", incercati sa va duceti indragostiti la Karlovy Vary. Si nu va ganditi ca o statiune balneara e buna doar pentru oameni de o anumita varsta, care si-au pierdut de mult romantismul si nu-si mai amintesc decat reumatismul.
Ehei, cate idile se legau in statiunile astea, pe vremea cand lumea se ducea acolo si ca sa se distreze, nu doar sa se trateze. Mai ales o statiune atat de veche si vestita (Karlovy Vary e fostul Karlsbad, din vremea Imperiului Austro-Ungar, celebra localitate balneara unde se perinda toata protipendada Europei) a vazut multe la vremea ei.
sursa: http://www.descopera.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu