Dorinţa este cea care ne face sa ne împlinim visurile, să le concretizăm. Cereţi daruri de preţ de la viaţa şi o sa le aveţi!



marți, 14 februarie 2012

Mirosul si prima impresie...

   Noi cercetări sugerează că putem cataloga personalitatea cuiva în funcţie de mirosul persoanei în cauză.

   Studiul este primul de acest fel, participanţii putând spune, cu oarecare acurateţe, dacă persoanele din jurul lor erau prietenoase, anxioase sau dominante, în funcţie de mirosul corporal.

  Cercetarea, realizată de specialiştii de la Universitatea din Wroclaw, Polonia, sugerează importanţa pe care o are mirosul corporal în crearea primei impresii.

   La studiu au luat parte 30 de bărbaţi şi 30 de femei care au fost rugaţi să poarte un tricoul alb timp de trei nopţi, fără a avea voie să utilizeze deodorant, parfum, cremă şi săpun, să fumeze sau să consume alimente cu miros intens. De asemenea, participanţii au fost supuşi unui test de personalitate.

     Fiecare tricou a fost pus într-un sac de plastic, iar 100 de femei şi 100 de bărbaţi au fost rugaţi să le miroasă. În funcţie de miros, li s-a cerut să stabilească, pe o scară de la 1 la 10, cinci trăsături ale personalităţii deţinătorului. Fiecare din cei 200 de evaluatori a avut de analizat 6 tricouri, iar fiecare tricou a fost, pe rând, examinat de 20 de persoane.

    Aprecierile făcute de cei 200 de indivizi au fost comparate cu cele rezultate din auto-evaluările realizate de cei ce purtaseră tricourile, evaluări care s-au axat pe trei caracteristici ale personalităţii: extraversiunea, dominanţa şi nevrotismul.

    Potrivirile au fost departe de perfecţiune, însă evaluatorii au putut identifica nivelurile de extraversiune şi nevrotism ale participanţilor cu aceeaşi acurateţe cu care alte persoane au făcut-o în studii bazate pe imagini video.

    Tricourile persoanelor dominante au fost cel mai uşor de identificat. Acestea aveau impregnat, pe lângă mirosul proprietarului, şi pe cel al partenerului.
 
   Extraversiunea, nevrotismul şi dominanţa sunt trăsături care ar putea, într-o anumită măsură, să fie exprimate din punct de vedere fiziologic sau emoţional.
 
   De exemplu, nevroticii transpiră mai mult în condiţii de stres, iar mirosul lor se modifică.

    De asemenea, trăsăturile de personalitate pot fi legete de secreţia hormonală, care ar putea modifica mirosul unei persoane. Este posibil ca persoanele dominante să aibă un nivel ridicat de testosteron care să le modifice secreţia glandelor sudoripare.

  Studiul este preliminar, dar cercetătorii spun că el constituie un început bun în ceea ce priveşte importanţa mirosului în identificarea personalităţii.

sursa:descopera.ro

MakeupOnline.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu